Blogg: Lower Manhattan

Idag har vi betat av Lower Manhattan. Vi började i financial district, betade av New York Stock Exchange och Wall Street. Sedan gick färden till Bowling Green – platsen där holländarna påstås ha köpt Manhattan av ursprungsbefolkningen för 24$. Därefter gav vi oss ut till sjöss för att se frihetsgudinnan och kliva iland vid Ellis island, mottagningsstation för över 12 miljoner immigranter under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Därefter ett kort besök (lite kortare för vissa än för andra, som tråkigt nog kom för sent och missade mötestiden och därmed också båten) på 9/11 Memorial Museum, en fantastisk utställning om händelserna före, under och efter den 11 september 2011.

En rolig sidoberättelse är den om hur chockad jag blev när min ledarkollega påminde mig om att alla av våra scouter faktiskt inte har så bra koll på det här med 9/11. Va, tänkte jag. Hur kan de inte ha koll på det, det tillhör ju allmänbildningen. Och de flesta borde väl minnas också. Men återigen påminde Anton mig om att de äldsta i gruppen är födda samma år som det inträffade… Herregud, är det så längesedan? Och jag var ju vuxen redan när det hände. Hur gammal är jag inte nu då?

Nåja, vi tog oss igenom utställningen. En del mer tagna än andra. Sedan besökte vi minnesplatsen där de två tornen en gång stod. Mäktigt. Vördnadsfullt. Konstigt.

Efter några minuters fri tid skall vi snart återsamla gänget igen. Då blir det sista måltiden i New York för hela gänget. Likabra det kanske, för det är ett trött, om än tappert gäng idag.

Inatt byter vi element och lämnar staden och kliver på Nightbus to Nature. Next stop, bushen i Virginia.

Over and out!

Du gillar kanske också...