Kungliga operan på FN-möte

Den 15 juli, när avdelningen Kungliga operan var på sin guidade tur på FNs högkvarter i New York, fick en patrull en inbjudan med en unik möjlighet att få vara med på en paneldiskussion med UNDEF (United Nations Democracy Fund).

Lyssna på videon för att få reda på vad de 8 scouterna som var med tar med sig från den här dagen och besöket på FN och paneldiskussionen.

UNDEF postade om mötet på sin facebooksida. Med på panelen var även en svensk riksdagsledamot, som också skrev ett inlägg på facebook.

Scouternas upplevelse

Hellas ord om dagen:

När jag fick höra att några från vår avdelning skulle få vara med på ett FN-möte var min första tanke: gud vad spännande, det vill jag göra. Men jag trodde aldrig att jag faktiskt skulle vara en av de åtta utvalda som fick följa med. Tänk att det var vår avdelning, och ur vår avdelning precis jag som tillsammans med några andra som fick den här möjligheten. Det är något som aldrig hade hänt om vi inte varit scouter.

Vi åtta med vår ledare bildade FN-patrullen och mötte upp CMT vid FN-byggnaden klockan halv tre. Vi blev eskorterade in till mötessalen av personal och satt på tredje raden allihopa. Nästan längst fram! Det var först då jag började bli nervös, vi skulle på riktigt prata i FN. Annika Savill, som bjöd in oss,  började mötet och sedan fick experterna i panelen hålla varsitt anförande. Det var bland annat Jay Naidoo som satt i Nelson Mandelas regering. Mötet handlade om demokrati och de olika experterna lade fokus på mål 16 i de globala målen, att demokrati är mer än bara fria val och hur unga ingår i demokratin. Det var ibland svårt att förstå, för det var komplicerad engelska och komplicerade ämnen. Men det var intressant och det fanns mycket att ta till sig. 

Efter anförandena fick vi ställa frågor. Vi scouter ställde en fråga var, det var väldigt spännande, det var mycket att tänka på med mikrofonen och alla som satt i salen var riktade mot en. Sedan svarade experterna på våra och de andras frågor. Mötet pågick i två timmar och fungerade lite som en diskussion mellan experterna och publiken.

Efteråt blev vi intervjuade om vad vi gör för miljön och vad vi tycker om könsuppdelad scouting. Det var många som ville ta kort med oss, bland annat Margareta Cederfelt, en riksdagsledamot för moderaterna. Hon var också scout och berättade om att scouterna i riksdagen brukar ha kontakt med varandra. Sedan skakade vi hand med Jay Naidoo, vilket jag tycker var coolt. Han sa till oss att vi unga inte är framtidens ledare utan även nutidens ledare och att vi måste fortsätta ifrågasätta saker och inte ta någon bullshit från andra. Det är även det jag tar med mig från mötet – vi behöver inte vänta till imorgon för att förändra orättvisor i världen och man ska inte ta det första svaret man får, för om man gräver djupare kommer man hitta sanningen. Mötet var väldigt lärorikt och jag är tacksam mot Annika Savill som bjöd in oss!

Simon och Joellas ord om dagen:

Att vi stötte på Annika i entrén var av ren tur. Vi fick veta att vi skulle vara med på ”mötet” så nervositeten växte snabbt. Vi fick även veta att vi skulle ställa frågor och antagligen få frågor och bli intervjuade vilket inte direkt hjälpte emot nervositeten.

De som hade kallat till mötet var UNDEF (UN Democracy Fund) som jobbar för en skapad demokrati världen över.

Mötet var otroligt lärorikt och inspirerande samtidigt som vi fick vara delaktiga och ställa frågor och reflektera över hur demokratin påverkas utav krig, folkets förtoende till regeringen men även hur de jobbar för ett lika värde mellan könen inom styren.

Det sas otroligt många kloka saker under mötet, speciellt när Jay Naidoo sa att man som ungdom skulle fortsätta fråga även fast man fått ett svar. Även att man ska stå upp för sina rättigheter. När Jay Naidoo genomförde sitt öppningsanförande jämförde han demokrati med en skog. Om hur vissa utnyttjar skogen för en personlig vinning när man säljer timmret. Medans en annan ser det spirituella i skogen och verkligen tar del av och njuter hur åar rinner och djuren lever. Han sa det på ett sätt som verkligen inspirerade och fick en att förstå att demokrati är så mycket mer än bara val och låta allas röst bli hörd. Det är något alldeles speciellt som man kanske inte reflekterar över dagligen.

Att vi fick möjligheten att bara med på ett så pass stort möte och få tillgången till att vara delaktiga genom att ställa frågor och få bra svar var något speciellt. Det var häftigt att ha varit på något som troligtvis kommer att förändra världen. Det var en riktigt mäktig upplevelse!

Du gillar kanske också...