Swapping – något för dig?

När 50 000 scouter från hela världen möts på ett ställe kommer det så klart uppstå en hel del nyfikenhet på vilka alla dom andra är. En stor anledning till att vi åker till jamboreen är att vi vill lära känna scouter från andra länder. Ett sätt att mötas och minnas är att byta till sig något från en annan scout, ett märke, en halsduk, en t-shirt eller kanske något annat som symboliserar ett land eller en scout.  

På en världsscoutjamboree är ”swapping”, som betyder ungefär ”byteshandel”, en populär aktivitet. Det kan vara så enkelt att man byter halsduk med en ny scoutkompis efter en aktivitet man utfört tillsammans.

Att komma hem och kunna visa upp en halsduk från en scout från Mexico och veta att samma scout har din halsduk på sig i sitt land kan vara en härlig känsla som kan hjälpa till att hålla minnet av jamboreen kvar länge. Det finns också de som har som mål att byta till sig ett kontingentmärke från alla länder som deltar i jamboreen (rätt jobbig uppgift eftersom det kommer vara uppemot 150 länder på plats). Då gäller det att ha en stor lägerbålsfilt och rätt mycket sytråd när man kommer hem.

På lägret kommer det finnas platser där swapping-proffsen dukar upp bord och skyltar med massor av märken som de vill byta bort. Det påminner lite om en marknadsplats. Här gäller det att hålla huvudet kallt för att inte ”betala” för dyrt för ett märke.

I ditt profilpaket (som ingår i arrangemangsavgiften) kommer du få 3 kontingentmärken och 3 avdelningsmärken för din avdelning. De som du inte syr fast på din scoutskjorta kan du så klart spara, men även använda för swapping. Kanske vill du byta till dig ett avdelningsmärke från en svensk scoutkompis som ingår i en annan avdelning. Eller så har du redan nu funderat på vilka länders kontingentmärken som du önskar byta till dig.

Läs mer:
Några scouter som var med på världsscoutjamboreen i Japan 2015 berättar om swapping.

Beställ extra märken

Om du inte tycker att det räcker så långt med 3+3 märken kan du förbeställa fler avdelningsmärken och kontingentmärken. Du kan bara beställa avdelningsmärken för din egen avdelning samt det gemensamma kontingentmärket. Du behöver så klart bara förbeställa extra märken om du önskar ha fler märken för att kunna ge eller byta bort.

De märken som du beställer kommer levereras tillsammans med ditt profilpaket och du kommer få en faktura för dessa märken. Minsta mängd är 5 st märken för 65 kronor. Märkena säljs endast i 5-pack av samma märke (10 märken kostar 130 kr osv).

Märkena beställer du i Scoutnet (där du gjorde din ansökan).
https://www.scoutnet.se/activities/register/for/activity/238

Du behöver lägga din förbeställning senast måndagen den 25 februari för att vi ska kunna hinna tillverka alla beställda märken.

Logga in med ditt medlemsnummer och välj att redigera din anmälan (gul knapp) väl inne i anmälan hittar du en ny sektion som heter “Märkesbeställning” där du fyller i antal märken. Glöm inte att kicka “Spara ändringar” när du är klar.

Fler halsdukar

I profilpaketet ingår också en halsduk, sverigehalsduken. Den ska du ha på dig om du är på resande fot tillsammans med din avdelning och under jamboreen. I scoutshopen kan du beställa fler sverigehalsdukar om du vill ha med dig extra för att kunna byta eller ge bort. Passa på och kolla in det övriga sortimentet i Scoutshop.

https://www.scoutshop.se/scouterna-halsduk

På lägerområdet kommer det också finnas jamboree-shop där du kan handla massor av varor med jamboree-märket på. Tänk bara på att du kommer behöva ha plats i packningen för alla prylar som du köper.

Swappa lugnt
Hälsar kontingentledningen