Vanliga frågor från deltagare och föräldrar

Vad är en nationell jamboree?
En nationell jamboree är ett jätteläger som samlar scouter från hela landet och som också gästas av scouter från andra delar av världen. En nationell jamboree sker vart fjärde år. Under en vecka möts mer än 10 000 barn, unga och vuxna för att tillsammans skapa och uppleva äventyr, utmana sig själva och lära känna nya kompisar.
Vilka datum är det?
Jamboreen startar lördagen den 31 juli och avslutas lördagen den 7 augusti.
Vad gör man på en jamboree?
På en jamboree kommer du tillsammans med din patrull leva lägerliv med allt vad det innebär i form av tältresning, lägerbyggen och matlagning. Programmet är ännu inte klart men kommer till stor del knyta an till temat hållbarhet och fokusera på hur vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid. Samtidigt finns det tid till alla möjliga lägeraktiviteter som konserter, sport, hantverk, patrullutmaningar, hinderbana, bad och lägerbål. Det finns också samlingsplatser där man träffar andra scouter i samma ålder för att hänga, spela spel, fika, lyssna på musik och bara vara! Äventyr och kompisar när det är som bäst.
Vad kommer det kosta?
Avgiften som betalas till Jamboree21 är för deltagare 2950:- och för ledare 2700:- Observera att varje scoutkår/grupp sätter sin egen avgift där andra tillkommande kostnader som t.ex. resa till och från lägret räknas in. I avgiften till jamboreen ingår alla aktiviteter, mat och upplevelser utöver det vanliga. Grundpriset för funktionärer är 1500 kr men med möjlighet att sänka avgiften till 1000 kr eller 500 kr genom att delta på för- eller efterlägret eller både och.
Vilka åldrar får vara med?
Alla är välkomna och för åldersgrupperna 10-18 år, dvs upptäckare, äventyrare och utmanare, finns anpassat dagsprogram. Vi välkomnar också internationella scouter och bjuder in personer och grupper som idag inte har koppling till Scouterna. Funktionär kan den över 18 år vara.
Hur anmäler vi oss?
Anmälan kommer att ske via Scoutnet och beräknas öppna under oktober 2020. Sista anmälningsdatum för deltagare och grupper (scoutkårer, församlingar, föreningar) är 31 januari 2021. Funktionärer kan fortsätta anmäla sig fram till 30 april 2021.
Hur hanterar ni COVID-19?
Vi arbetar på för att nästa sommars Jamboree21 ska bli ett så bra och säkert läger som möjligt där alla ska känna sig välkomna. Det som är vårt fokus just nu är att hitta svar på alla frågor och funderingar angående COVID-19 och de följder det kan få för vårt läger nästa sommar. Än är det för tidigt att säga vilka lösningar vi hittar på vägen men vi kommer löpande uppdatera vår hemsida och lägerbrev med ny information när det finns tillgängligt.
Är en jamboree öppen för alla, även de som har ADHD och andra diagnoser?
Jamboree en fantastisk möjlighet för barn och ungdomar med olika sätt att funka att uppleva äventyr och få nya kompisar. På Jamboree21 i Sverige, under en veckas tid, finns det stora möjligheter till att anpassa utifrån personliga behov. De unga scouterna åker dessutom med sin vanliga scoutgrupp och ledare som de känner. En bedömning behöver alltid göras så upplevelsen för den enskilde scouten blir trygg. Varje sommar i Sverige åker många barn och unga med diagnos på scoutläger.