Frågor och svar

Vad är en nationell jamboree?
En nationell jamboree är ett jätteläger som samlar scouter från hela landet och som också gästas av scouter från andra delar av världen. En nationell jamboree sker vart fjärde år. Under en vecka möts mer än 10 000 barn, unga och vuxna för att tillsammans skapa och uppleva äventyr, utmana sig själva och lära känna nya kompisar.
Vilka datum är det?
Jamboreen startar lördagen den 31 juli och avslutas lördagen den 7 augusti.
Vad gör man på en jamboree?
På en jamboree kommer du tillsammans med din patrull leva lägerliv med allt vad det innebär i form av tältresning, lägerbyggen och matlagning. Programmet är ännu inte klart men kan innehålla allt möjligt som kanotpaddling, hinderbana, dagshajk, hantverk, patrullutmaningar, bad och lägerbål. Det finns också samlingsplatser där man träffar andra scouter i samma ålder för att hänga, spela spel, fika, lyssna på musik och bara vara! Äventyr och kompisar när det är som bäst.
Var ska vi vara?
Nästa nationella jamboree 2021 arrangeras i Norra Åsum i Skåne. Lägerområdet ligger ett par kilometer utanför Kristianstad och har en blandad terräng, både äng, skogsmark och vattendrag, vilket passar scouting och lägeräventyr perfekt. Dessutom finns en färdig infrastruktur med vatten, avlopp samt flera fasta byggnader på området som kommer att underlätta både planering och utförande för jamboree-äventyret.
Vad kommer det kosta?
Priset är ännu inte bestämt men vi har fått ett tydligt uppdrag från rörelsen att i möjligaste mån hålla nere kostnaderna.
Vilka åldrar får vara med?
Alla är välkomna och för åldersgrupperna 10-18 år finns anpassat dagsprogram. Vi välkomnar också internationella scouter och många som deltar är personer som idag inte har koppling till Scouterna. Funktionär kan den över 18 år vara.
Kommer det utländska scouter?
Det hoppas vi på. Vi välkomnar alltid scouter från andra delar av världen.
Hur många kommer?
Det är för tidigt för att ge någon bra prognos kring detta. På Jamboree 17 var vi 11 000 deltagare och det tror vi absolut att vi kommer nå även denna gång. Antagligen blir vi fler än så!
Hur garanterar ni säkerheten för tusentals scouter?
Säkerhet och trygghet är en viktig fråga för oss. Vi är väl förberedda och har lång erfarenhet av att arrangera stora läger. I Kristianstad har vi tex löpande kontakt med närliggande samhällsfunktioner som polis och brandkår, vi har krisplaner och sjukvårdarteam på plats och medverkande kårer förbereder sig på hemmaplan. Dessutom är alla våra ledare och funktionärer utbildare i Trygga Möten som handlar om att förutse och agera i frågor om tex mobbning. Organisationen: Den enskilda scouten tillhör en liten grupp om 6–7 personer och en ledare, ett par patruller bildar en större enhet/avdelning osv. Därför kan vi skala upp och ner och klarar av att arrangera läger för 10 000-tals scouter samtidigt.
Är en jamboree öppen för alla, även de som har ADHD och andra diagnoser?
Jamboree en fantastisk möjlighet för barn och ungdomar med olika sätt att funka att uppleva äventyr och få nya kompisar. På jamboree21 i Sverige, under en veckas tid, finns det stora möjligheter till att anpassa utifrån personliga behov. De unga scouterna åker dessutom med sin vanliga scoutgrupp och ledare som de känner. En bedömning behöver alltid göras så upplevelsen för den enskilde scouten blir trygg. Varje sommar i Sverige åker många barn och unga med diagnos på scoutläger.
Jag vill engagera mig, hur gör jag?
Håll utkik på jamboree.se, här publicerar vi alla våra olika uppdrag. Tveka inte heller att höra av dig till oss med dina egna idéer!