Letar du efter frågor och svar om Covid-19 och hur Jamboree hanterar frågan?

Vi har skapat en helt egen frågesida med pandemiinformation för att ha alla svar på en och samma plats.

Frågesida med pandemiinformation>>

Frågor och svar

Vad är en nationell jamboree?
En nationell jamboree är ett jätteläger som samlar scouter från hela landet och som också gästas av scouter från andra delar av världen. En nationell jamboree sker vart fjärde år. Under en vecka möts mer än 10 000 barn, unga och vuxna för att tillsammans skapa och uppleva äventyr, utmana sig själva och lära känna nya kompisar.
Vilka datum är det?
Jamboreen startar lördagen den 31 juli och avslutas lördagen den 7 augusti.
Vad gör man på en jamboree?
På en jamboree kommer du tillsammans med din patrull leva lägerliv med allt vad det innebär i form av tältresning, lägerbyggen och matlagning. Programmet är ännu inte klart men kommer till stor del knyta an till temat hållbarhet och fokusera på hur vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid. Samtidigt finns det tid till alla möjliga lägeraktiviteter som konserter, sport, hantverk, patrullutmaningar, hinderbana, bad och lägerbål. Det finns också samlingsplatser där man träffar andra scouter i samma ålder för att hänga, spela spel, fika, lyssna på musik och bara vara! Äventyr och kompisar när det är som bäst.
Var ska vi vara?
Jamboree21 arrangeras i Norra Åsum i Skåne. Lägerområdet ligger ett par kilometer sydväst om Kristianstad och har en blandad terräng, både äng, skog, glesa dungar och vattendrag, vilket passar scouting och lägeräventyr perfekt. Dessutom finns en färdig infrastruktur med vatten, avlopp samt flera fasta byggnader på området som kommer att underlätta både planering och utförande för jamboreen.
Vad kommer det kosta?
Avgiften som betalas till Jamboree21 är för deltagare 2950:- och för ledare 2700:- Observera att varje scoutkår/grupp sätter sin egen avgift där andra tillkommande kostnader som t.ex. resa till och från lägret räknas in. I avgiften till jamboreen ingår alla aktiviteter, mat och upplevelser utöver det vanliga. Grundpriset för funktionärer är 1500 kr men med möjlighet att sänka avgiften till 1000 kr eller 500 kr genom att delta på för- eller efterlägret eller både och.
Vilka åldrar får vara med?
Alla är välkomna och för åldersgrupperna 10-18 år, dvs upptäckare, äventyrare och utmanare, finns anpassat dagsprogram. Vi välkomnar också internationella scouter och bjuder in personer och grupper som idag inte har koppling till Scouterna. Funktionär kan den över 18 år vara.
Kommer det utländska scouter?
Det hoppas vi på. Vi välkomnar alltid scouter från andra delar av världen. På Jamboree17 kom det deltagare från ca 20 länder.
Hur anmäler vi oss?
Anmälan kommer att ske via Scoutnet och beräknas öppna under oktober 2020. Sista anmälningsdatum för deltagare och grupper (scoutkårer, församlingar, föreningar) är 31 januari 2021. Funktionärer kan fortsätta anmäla sig fram till 30 april 2021.
Jag vill engagera mig i planeringen, hur gör jag?
Läs mer under menyfliken "Engagera dig". Där hittar du information och länkar till lediga uppdrag.
Hur många deltagare kommer på Jamboree21?
Det är omöjligt att svara på innan anmälningstiden går ut sista januari men vår förhoppning är såklart att bli större än Jamboree17 som var ca 11 000 personer. Lägerområdet går att anpassa men skulle vi bli över 23 000 övernattande deltagare kan vi behöva sätta stopp i anmälan.
Hur garanterar ni säkerheten för tusentals scouter?
Säkerhet och trygghet är en viktig fråga för oss. Vi är väl förberedda och har lång erfarenhet av att arrangera stora läger. I Kristianstad har vi tex löpande kontakt med närliggande samhällsfunktioner som polis och brandkår, vi har krisplaner och sjukvårdarteam på plats och medverkande kårer förbereder sig på hemmaplan. Dessutom är alla våra ledare och funktionärer utbildare i Trygga Möten som handlar om att förutse och agera i frågor om tex mobbning. Organisationen: Den enskilda scouten tillhör en liten grupp om 6–7 personer och en ledare, ett par patruller bildar en större enhet/avdelning osv. Därför kan vi skala upp och ner och klarar av att arrangera läger för 10 000-tals scouter samtidigt.
Är en jamboree öppen för alla, även de som har ADHD och andra diagnoser?
Jamboree en fantastisk möjlighet för barn och ungdomar med olika sätt att funka att uppleva äventyr och få nya kompisar. På Jamboree21 i Sverige, under en veckas tid, finns det stora möjligheter till att anpassa utifrån personliga behov. De unga scouterna åker dessutom med sin vanliga scoutgrupp och ledare som de känner. En bedömning behöver alltid göras så upplevelsen för den enskilde scouten blir trygg. Varje sommar i Sverige åker många barn och unga med diagnos på scoutläger.